Articles

Oergranen - Alternatieve granen

01/03

Articles

Leer meer over de geschiedenis en eigenschappen van oergranen!

Oergranen worden reeds eeuwenlang geteeld en verwerkt in brood en andere producten. Onze voorvaderen kweekten ze op de meest natuurlijke manier die er bestaat. Hierdoor zijn ze helemaal natuurlijk en niet genetisch gemanipuleerd. Bij Bio De Trog creëren we brood op traditionele wijze, vervaardigd op basis van deze oergranen. Zo bevatten ze allen nog hun gezonde en typische voedingswaarden en bieden ze specifieke smaken en aroma’s.

Oergranen bevatten dan ook heel wat gezonde eigenschappen. Zo zouden oergranen ontstekingsremmend werken, antioxidanten bevatten, vitamines B, E en mineralen als zink; magnesium; ijzer en kalium bevatten. Alsook vezels – die dan weer goed zijn voor de spijsvertering.

Een gevarieerde consumptie kan er dus voor zorgen dat je metabolismefuncties verbeteren. Het brengt u vooral ook afwisseling op uw dagelijkse broodplank. We blijven dan ook niet bij de pakken zitten, een creëren speciaal voor u een assortiment aan biologische (oergranen)broden, met veel passie en liefde vervaardigd.  

Boekweit 

Boekweit werd gedurende eeuwen op grote schaal verbouwd in Europa. Boekweit bevat veel magnesium, kalium en fosfor. Boekweit bevat op zich geen gluten maar een boekweit brood wordt meestal gemaakt in combinatie met tarwe om voldoende structuur in het deeg te hebben. Boekweit geeft een heel typische en uiterst lekkere smaak aan de korst. De kruim krijgt ook meer kleur door toevoegen boekweit.

Bio De Trog broodsuggestie

0089 BIO boekweitkoek

  • Op basis van tarwemeel
  • 100% meel op steen gemalen
  • desemkoek zonder toevoeging van gist
  • gemaakt met gekookt boekweitgraan, rozijnen en haver gemengd in het deeg
Boekweitkoek_9e00656039b9bb4955a23600248761fc.jpg

Kamut 

Kamut zorgt voor brood met heel typische kleur en smaak (tot licht zoet en nootachtig)

Kamut werd reeds gecultiveerd in Mesopotamië, Egypte. Kamut is eigenlijk een oeroude tarwesoort, dat op natuurlijke wijze veel seleniun, zink en magnesium bevat. Selenium zou beschermen tegen hart en vaat ziekten, volgens sommige studies zou het ook niet onbelangrijk zijn om u te beschermen tegen kanker.

Onze suggestie:

0032 BIO kamut Khorasan brood 600g

  • op basis van Kamutmeel (geen toevoeging van tarwemeel)
  • gist-desembrood
  • op stenen vloer gebakken
  • brood met typische kleur en smaak (licht zoet en nootachtig)
Kamut_9e00656039b9bb4955a23600248761fc.jpg

Spelt:

Spelt (triticum spelta) is geen tarwe (triticum sativa) en het is één van de originele, natuurlijke granen gekend door de mens. Recente opzoekingen in Europa hebben nog onlangs bewezen dat Spelt hier reeds groeide meer dan 9000 jaar geleden. Spelt is een ideaal graan voor biologische teelt daar het weinig bemesting nodig heeft en goed resistent is tegen ziektes. Spelt bevat op natuurlijke wijze magnesium en ijzer. Daarnaast bevat dit oergraan meer essentiële vetzuren en ruwe vezels dan gewone tarwe.
Het wordt ook algemeen aanvaard voor wie  overgevoelig is aan tarwe-gluten, zij meestal wel producten met spelt beter verteren en daar geen ongemakken van hebben.

Onze suggestie:

0511 BIO zuiverspelt brood 500g

  • puur spelt zonder toevoeging van tarwe
  • desembrood (desem op basis van spelt) zonder toevoeging van gist
  • vormbrood
Spelt_9e00656039b9bb4955a23600248761fc.jpg

Haver

Haver wordt reeds gecultiveerd sinds 7000 v. Chr. en bevat op natuurlijke wijze kobalt, magnesium, ijzer, caroteen en vitamines K – E – B1 – B2 – B6. 

Haverbrood kan gemaakt worden in combinatie met tarwe-desem of tarwe-gist door het  toevoegen van bv. havervlokken.

Onze suggestie:

0005 BIO haverdesembrood 800g

  • op basis van tarwemeel
  • 100% meel op steen gemalen
  • desembrood zonder toevoeging van gist
  • op stenen vloer gebakken
Haver_9e00656039b9bb4955a23600248761fc.jpg

Rogge

Ideaal om eens af te wisselen in uw voedingspatroon.

Rogge werd vooral terug gevonden vanaf de Midden Europese Bronstijd 1800-1500 v. Chr. De vezels in rogge zijn goed voor een soepele spijsvertering.

Onze suggestie:

00159 BIO roggebrood

  • volledig op basis van roggebloem
  • desembrood met weinig gist (<o,5%)
  • gerezen in houten mandjes, op stenen vloer gebakken
  • typisch compact roggebrood met licht bittere kruim en aromatische korst. 
Rogge-desem_9e00656039b9bb4955a23600248761fc.jpg

Andere broden met oergranen bij Bio De Trog:

 Hou onze website in het oog voor nieuwe productontwikkelingen met oergranen!