Uit de blog

Oergranenbrood in de kijker: boekweit en kamut!

13/06

Uit de blog

Ontdek ons ruim assortiment aan oergranenbroden

Boekweitkoek

0089 BIO boekweitkoek

Deze smakelijke boekweitkoek wordt op ambachtelijke wijze vervaardigd op basis van 100% op steen gemalen tarwemeel. Wanneer we de volledige voedingswaarde van de graankorrel willen benutten, is het belangrijk dat we bij het malen de volledige korrel gebruiken en dat de temperatuur bij het malen niet te hoog oploopt. Dit is helemaal het geval bij ambachtelijk malen op traditionele molenstenen.  

De boekweit koek is een desemkoek waar geen gist aan wordt toegevoegd. Vervaardigd met gekookt boekweitgraan, rozijnen en haver gemengd in het deeg. Dit zorgt voor een uitzonderlijke smaaksensatie, boekweit geeft een heel typische en uiterst lekkere smaak aan de korst. De kruim krijgt ook meer kleur door toevoeging van boekweit. 

Boekweit is een gewas met een lange traditie - in 1395 zou er reeds in Schilde boekweit gewonnen worden - maar technisch gezien geen echte graansoort: boekweit behoort niet tot de familie van gewassen maar wel deze van de duizendknoopfamilie. Boekweit bevat van nature veel magnesium, kalium en fosfor. Het bevat op zich geen gluten, maar om voldoende structuur in het deeg te hebben worden creaties vervaardigd in combinatie met tarwe. 

Screen-Shot-2018-06-13-at-14.31.26_9e00656039b9bb4955a23600248761fc.jpg

Spelt-Kamutbrood

0053 Bio Spelt-Kamutbrood 400g

Dit smakelijk vierkant broodje is vervaardigd op basis van spelt en Kamut Khorasan meel. Het is een spelt desem brood en werd op stenen vloer gebakken. De typisch gele kleur staat garant voor de vervaardiging met Kamut Khorasan tarwe. De licht zoete en nootachtige smaak combineert heerlijk met een krokant opengebarsten korst. 

Kamut is de merknaam van biologisch geteelde Khorasantarwe, oorspronkelijk afkomstig uit Egypte. Wat Khorasantarwe anders maakt dan gewone tarwe is dat zowel de aren als de korrels langer zijn dan die van gewone moderne tarwe. Modern omdat wij vaak conventionele tarwe eten die veredeld is: deze groeit snel maar zou minder voedingswaarde hebben dan tarwe van, zeg, 50 jaar geleden. 

Kamut is eigenlijk een oeroude tarwesoort, dat op natuurlijke wijze veel seleniun, zink en magnesium bevat. Selenium zou beschermen tegen hart en vaat ziekten, volgens sommige studies zou het ook niet onbelangrijk zijn om u te beschermen tegen kanker.


Kamut-Klein_0914ee0ea5b9d5f665f6cc4d958aee4c.jpg