Ons Verhaal

Sinds 1970

Dag in dag uit bakt een gepassioneerd team van vakbekwame meester-bakkers onder leiding van Hendrik Durnez uw overheerlijk ambachtelijk biologisch brood. Het was Hendrik's jongensdroom om brood te bakken zoals zijn grootvader dat destijds deed; met pure grondstoffen, allen van biologische origine, zonder broodverbeteraars noch andere artificiële preparaten, met respect voor het pure bakkersambacht gekoppeld aan een stevige dosis bezieling.

De Vier Pijlers van Bio Bakkerij De Trog


Grondstoffen5

Biologische Grondstoffen

Onze aarde biedt de meest pure en voedzame ingrediënten. We zouden dan ook gek zijn om daar verder aan te sleutelen. Bij Bio Bakkerij de Trog zien we het daarom als onze plicht om enkel de beste, biologische grondstoffen te selecteren en ze in hun meest originele en eerlijke vorm te verwerken tot heerlijk brood.

Hendrik, onze gepassioneerde meester bakker is een echte krak in zijn vak. Hij selecteert zorgvuldig de biologische grondstoffen en brengt ze voorts onder in een uniek ambachtelijk productieproces. Zo bereiden we onze broden bijna uitsluitend op met steen gemalen meel. Op die manier wordt de ganse tarwekorrel, inclusief kiem en vitamine E, vermalen op traag draaiende molenstenen, wat verhitting voorkomt. Hierdoor bieden onze broden dan ook een natuurlijke bron van koolhydraten, eiwitten, vitaminen, mineralen, spore elementen en essentiële vetzuren. Kortom, al het broodnodige!

Lees hier meer over bio!
De Factor Tijd

Onze enige verbeteraar… is tijd.

In onze ateliers respecteren we steevast de broodnodige rust en rijs tijden van het deeg en het bijhorend natuurlijk gistingsproces. Sommige broden kennen een proces van wel meer dan 24 uur! Dit zorgt er niet enkel voor dat het brood langer bewaart, maar ook krijgen hierdoor alle aroma’s ruimschoots de tijd om zich te ontwikkelen wat resulteert in heerlijk smakend ambachtelijk brood.
Factor Tijd
Ssssssssshhhhhhhhhhht..... hier rust ons brood!
Henri De Desem

Huisbereide Natuurdesem

Meet Henri:

Henri De Desem werd geboren in het prille begin van de bakkerij. Ontstaan als klein bolletje spontaan gefermenteerd deeg groeide hij uit tot onze enige echte huisbereide natuurdesem! Intussen is hij zo’n 40 jaar oud en loopt hij als een rode draad doorheen ons productieproces. Zijn recept vormt steeds de basis voor al onze desembroden, en sterkt jaarlijks aan in aroma!

Bij Bio Bakkerij De Trog geen inactief desempoeder of gestandaardiseerde industriële starter... pure ambacht is dat!

Wie ben ik?

Een desem is een cultuur, gekweekt uit een voedingsbodem – het moederdeeg – die in juiste combinatie met vocht, meel en temperatuur spontaan wilde gisten en lactobacillen ontwikkelt. Hoe ouder het moederdeeg, hoe meer aroma’s vrijkomen en hoe smaakvoller het brood.

Het gebruik van een cultuurdesem geeft onze producten een aantal unieke eigenschappen:

  • onze in huis bereide desem bepaalt het karakter en de authenticiteit van onze producten
  • desem is een natuurlijke verbeteraar die voor smaak, aroma, structuur en vershouding zorgt. Hierdoor zijn onze broden gevrijwaard van chemische verbeteraars
  • door het gebruiken van desem blijken minerale voedingsstoffen zoals calcium, magnesium en ijzer beter opneembaar
  • door de lange doorlooptijden maakt het onze broden tot prachtige slow-food producten. 


Wij bieden kwaliteit, originaliteit, exclusiviteit, authenticiteit, sociaal engagement en bovenal producten met passie gemaakt door bezielde mensen aan!
Hendrik Durnez - Meester Bakker, Bio Bakkerij De Trog

Het Ambacht

Het ambachtelijk karakter van onze broden is uniek door combinatie van drie voorgaande pijlers. Daarbovenop houden we vol aan een unieke, langzame kneed methode en gaat er aan onze creaties nog heel wat handwerk vooraf. Handwerk is voor ons product heel belangrijk, dit bepaalt het karakter en het onderscheidend vermogen van ons product .

Het begint met het afwegen, zo worden niet alle ingrediënten samengevoegd, maar naargelang hun functie  op het juiste tijdstip aan het deeg toegevoegd. Het grootste deel van onze broden vormen wij met de hand, gezien de hoge hydratatie van de degen is het soms onmogelijk om dit machinaal te doen.

Ook het aanbrengen van de decoratie en het inkerven van het brood is puur handwerk. Daarna volgt ook het plaatsen van de broden in de oven met de hand en tot slot worden ze handmatig ingepakt.

Het vele handwerk is bepalend voor ons product, hierdoor kunnen wij kwaliteit, originaliteit, exclusiviteit, authenticiteit, sociaal engagement en bovenal producten met passie gemaakt door bezielde mensen aanbieden.

Het enige wat we niet kunnen garanderen  is ..... uniformiteit!

Ambacht

Historiek

Tijdslijn Horizontaal

In de late jaren 70 zag Volkorenbakkerij De Trog het levenslicht, dit in een zoektocht om eerlijke en kwalitatief hoogstaande broodcreaties te brengen. De locatie werd een bakkerswinkeltje in het pittoreske historische stadscentrum van Brugge.

Het aantal trouwe “De Trog brood-lovers” groeide in de daarop volgende jaren sterk, mede door de uitstekende mond-op-mond reclame.

Geen wonder dat het allereerste atelier al snel te klein bleek. De verhuis naar een moderne en nagelnieuwe bakkerij in 2005 Ieper bracht soelaas.  Ook deze bakkerij barste al gauw uit zijn voegen, in 2007 werd de site in Ieper verdubbeld in oppervlakte. Momenteel wordt er nog steeds uitgebreid...

Hier bakken we voor al onze broodlovers dag in dag uit, en dit 7 dagen op 7, héérlijk puur en écht Bio De Trog brood!