Uit de blog

Desem

10/10

Uit de blog

Wat is desem?

Wat is desem?


Desem is een cultuur op basis van water en meel dat na een tijd begint te fermenteren door lactobacillen en natuurlijke wilde gisten uit de lucht in combinatie met temperatuur. Deze desem wordt gebruikt bij Bio Bakkerij De Trog als basis om brood te laten rijzen zonder of met heel weinig toegevoegde gisten. Echte desem, bekomen door fermentatie, wordt elke dag opnieuw ververst en ingezet als rijsmiddel van het brood. Dit ligt anders bij poeders en industriële desem: is een gestandariseerd preparaat direct inzetbaar en is geen rijsmiddel meer, dient enkel als smaaken aromaversterker.

Wat maakt onze desem zo uniek?

Henri De Desem, onze huisbereide natuurdesem loopt als een rode draad doorheen het productieproces van ons gamma. Henri, onze moederdesem, kent een know-how van 40 jaar oud! Elke dag gebruiken we een stuk van het moederdeeg om onze huisbereide desem te vormen. Henri De Desem wordt in leven gehouden door deze dagelijks te voeden. Hoe ouder het moederdeeg, hoe meer aroma's vrijkomen, hoe smaakvoller het brood. Daardoor proef je een unieke smaak die onevenaarbaar is en specifiek voor Bio Bakkerij De Trog.

Waarom is desem goed voor u?

• Minerale voedingstoffen zoals calcium, magnesium en ijzer zouden beter worden opgenomen
• Vitamines B zouden behouden blijven ook na het bakproces
• Bloedsuikerspiegel zou onder controle blijven
• Desembroden zijn langer houdbaar en vers zonder andere additieven te moeten toevoegen

Enkele desembroden:

Noot Rozijnbrood 500G (ref 0018)

Een klein desembrood, vervaardigd met rozijnen en stukjes walnoot. Een traditioneel brood op basis van huisgemaakte natuurlijke desem, wat zorgt voor een sensationele smaakbeleving.

De aanwezigheid van zuurdesem zorgt niet enkel voor een unieke smaak maar ook op gezondheidsvlak kent het heel wat voordelen, zo zou er een betere opname van de minerale bestanddelen in het lichaam zijn. Brood op basis van desem bevat meer B-vitamines als een brood zonder desem.

De bacteriën die ontstaan door het fermentatieproces van een huisgemaakte desem zouden ook nog eens voordelig voor de darmflora zijn. Walnoten zijn rijk aan omega 3 en bevatten essentiële vetzuren wat zou bijdragen aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Een prachtig ambachtelijk bereid slow-food brood, vol van smaak! 

Screen-Shot-2018-06-06-at-12.47.49_0914ee0ea5b9d5f665f6cc4d958aee4c.jpg

Spelt-volkorenbrood 500G (ref 0511)

Dit vormbrood op basis van speltmeel, speltbloem en sojameel wordt met veel liefde door onze gepassioneerde bakkers vervaardigd. Het wordt algemeen aanvaard dat wie overgevoelig is aan tarwe-gluten producten met spelt beter verteren en daar geen ongemakken van hebben. Om deze reden hebben wij geen tarwe aan dit recept gevoegd.

Het unieke proces met een warm voordeeg van spelt geeft een typische ongeëvenaarde smaak aan dit speltbrood. Door weinig gist te gebruiken kent dit broodje dan ook heel lange rust- en rijstijden.

Een echt slowfood product. Hierdoor ontwikkelen de smaken, aroma's en structuur zich op natuurlijke wijze en zonder toevoeging van enige verbeteraar. Puur brood.

Spelt_9e00656039b9bb4955a23600248761fc.jpg

Volkoren desembrood 80% 1KG (ref 0000)

Dit ambachtelijk traditioneel volkoren desembrood met heel aromatische korst is uw dagelijkse bron van vezels. Vervaardigd op basis van volkoren tarwegraan. Met volkoren wordt bedoelt dat de volledige graankorrel benut wordt. Hierdoor blijft het grootste deel van voedingsvezels, vitamines en mineralen aanwezig, die zitten namelijk in de buitenste laag van de graankorrel - de zogenaamde zemel. Doordat de gehele graankorrel verwerkt is, zou het bijdragen aan de werking van de darmflora en de spijsvertering. 

80-1kg-sfeer_9e00656039b9bb4955a23600248761fc.jpg

Roggebrood 600G (ref 0159)

Desembrood vervaardigd volledig op basis van roggebloem (<0,5% gist). Het deeg rijst in houten mandjes en wordt later op stenen vloer gebakken. Rogge vormt de ideale afwisseling in uw voedingspatroon. Rogge werd vooral teruggevonden in Midden Europese Bronstijd (1800-1500 v. Chr.). De vezels in rogge zou  de spijsvertering bevorderen en roggebrood bevat minder koolhydraten dan tarwebrood. Laat je verrassen door dit typisch compact broodje met licht bittere kruim en een aromatische korst. 

Rogge-desem_9e00656039b9bb4955a23600248761fc.jpg