Blog

De cultuurdesem van Bio De Trog

12/02

Blog

Een in huis bereide natuurdesem? Daar staat De Trog voor!

Bij Bio Bakkerij De Trog geen inactief desempoeder en nooit gestandaardiseerde industriële starter... pure ambacht is dat!

Wat is desem?

Een desem is een cultuur, gekweekt uit vanuit een moederdeeg,  die in juiste combinatie met vocht, meel en temperatuur spontaan wilde gisten en melkzuurbacteriën ontwikkelt. Deze stammen zorgen voor de typische smaak en structuur van ons desembrood.  Hoe ouder het moederdeeg, hoe meer aroma’s vrijkomen en hoe smaakvoller het brood.

Het gebruik van een cultuurdesem geeft onze producten een aantal unieke eigenschappen:

  • Onze in huis bereide desem bepaalt het karakter en de authenticiteit van onze producten
  • Desem is een natuurlijke verbeteraar die voor smaak, aroma, structuur en vershouding zorgt. Hierdoor zijn onze broden gevrijwaard van chemische verbeteraars
  • Door het gebruiken van desem blijken minerale voedingsstoffen zoals calcium, magnesium en ijzer beter opneembaar
  • Door de lange doorlooptijden maakt het onze broden tot prachtige slow-food producten.


Rogge-desem_9e00656039b9bb4955a23600248761fc.jpg

Meet Henri

Henri De Desem werd geboren in het prille begin van de bakkerij. Ontstaan als klein bolletje spontaan gefermenteerd deeg groeide hij uit tot onze enige echte huisbereide natuurdesem! Intussen is hij zo’n 40 jaar oud en loopt hij als een rode draad doorheen ons productieproces. Zijn recept vormt steeds de basis voor al onze desembroden, en sterkt jaarlijks aan in aroma!





Screen-Shot-2018-02-12-at-15.26.45_9e00656039b9bb4955a23600248761fc.jpg

Wist je dat …

  • De Egyptenaren reeds vertrouwd waren met desem
  • Er 3 types desem zijn: (1) in huis bereide cultuur (2) gestabiliseerde desem aangeleverd door de industrie (3) inactieve desem of poederdesem
  • Ons aanbod uitsluitend bereid is met het type 1 desem. Onze cultuur is reeds 40 jaar oud en volledig in huis bereid ... Puur natuurlijk.
  • Er in België momenteel geen sluitende wetgeving bestaat over desem, hierdoor wordt soms brood onterecht als desembrood aangeboden. 
  • Een natuurdesem (type 1) elke dag opnieuw met de nodige zorg, kennis en passie dient ververst te worden. 
  • Enkel een volwaardig desembrood op basis van een actieve desem kan bereid worden. 
  • Zuurdesembrood zorgt voor een betere opname van de minerale bestanddelen in het lichaam. 
  • Zuurdesembrood ten gunste komt van de darmflora.
  • Zuurdesembrood een prachtig “slow-food” product is en bijgevolg ambachtelijk bereid wordt. ... 

Maar, bovenal is desembrood gewoon lekker!

Screen-Shot-2018-02-12-at-15.36.32_9e00656039b9bb4955a23600248761fc.jpg