Blog

Burger stories: Meet Els (Elisa Kookt)

19/04

Blog

Foodie & blogster - Gent Vegan Burger gebruikt Bio De Trog vegan burgerbroodje "Al Green"

Ons tweede verhaal vinden we bij Els Sirejacobs, ook bekend als ‘Elisa Kookt’. Els is een freelance food writer/stylist/chef/recipe developer. Zonder twijfel een goedlachse vrouw met veel pit, energie en ambitie.

Vol ongeduld en spanning staan we voor de deur van een woning aan het water. Een zachte geur van citroenmelisse dringt onze neuzen binnen. We openen een grote glazen deur en worden verrast door een licht en fris interieur. Onze blikken kruisen elkaar en onmiddellijk lijkt het duidelijk dat iedereen meer dan tevreden is dat we hier een middagje mogen vertoeven.

De sfeer is gemoedelijk en los. Els is het soort dame waarmee je met een tas dampende koffie een middag schaterlachend kan doorbrengen. Dat doen we dan ook.

“Elisa Kookt begon eigenlijk drie jaar geleden. ik begon zelf te experimenteren met granola. Binnen de kortste keren maakte ik niet enkel granola voor mezelf en mijn vriendinnen, maar ook voor diens vriendinnen! Winkels, workshops en catering volgden en ik zette de stap om zelfstandig te worden. Dat is natuurlijk steeds een afweging want je vraagt je af: ‘Wat ga ik doen? Wat gaat dat geven?’ Op dit moment werk ik eigenlijk hoofdzakelijk voor Colruyt Groep en dus ook voor Bio Planet. Het is daar dat ik het brood van Bio De Trog leerde kennen. Voor mij staat het brood van Bio De Trog dan ook gelijk aan puurheid, degelijkheid en desem.“

Els vertelt ons over haar leven, de keuzes die ze maakte en het pad dat ze bewandelde. We vragen ons af hoe ze er na zo’n geschiedenis – en twee tieners! – nog zo geweldig blijft uitzien. Daar zit meer achter.

“Naarmate we ouder werden, stopten met roken en kinderen kregen, vond ik dat het hoog tijd was om gezondere keuzes te maken. De beginperiode van mijn carrière bevond zich vooral in de Franse keuken. Allemaal zeer lekker, maar dat doet je natuurlijk geen deugd.” Ze lacht hartelijk. “Ik ben geïntegreerd door de Arabische keuken, die bevat nog zoveel geheimen. Maar ook de Aziatische keuken komt vaak in mijn gerechten terug. Die trok ik door bij het gerecht van vandaag.”

In haar keuken blaakt ze van zelfvertrouwen. Op haar voorhoofd staat net niet ‘piece of cake’ af te lezen.

FSElisa51_9e00656039b9bb4955a23600248761fc.jpg

“Ik ben blij om eens met een ander broodje te kunnen werken. Een chlorellabroodje ( een broodje gemaakt met algen) dat ook nog eens vegan is, kei tof! Veganistisch koken is een welgekomen uitdaging, en daarom zo boeiend. Het brengt de creatieveling in me los.”

Er volgt een minutenlange conversatie over de maatschappelijke essentie van veganisme. Dit is wat ons bijbleef:

De consumptie van vlees en dierlijke derivaten moet verminderen. Veganisten zijn hier de boegbeelden van. Zij hebben de kracht om een algemene trend te zetten voor de gehele samenleving.
- Els, Elisa Kookt
FSElisa88_9e00656039b9bb4955a23600248761fc.jpg

“Veganisme is een trend die zich moet doortrekken op maatschappelijk niveau. Ook bedrijven hebben hier een verantwoordelijkheid in. Bij de jeugd kan je nu ook al merken dat die ideeën al meer ingebakken zitten. In de nieuwere generaties rust hier een groot bewustzijn rond. Dat is ook nodig, want het zal hun generatie zijn die onze fouten zullen moeten rechttrekken.”

In haar hippe living proeven we van haar creatie. Een seitanburger met misodressing, geroosterde nori, kimchi en munt.

De smaken blenden, het geheel past. En eerlijk? Van haar hadden we ook niets anders verwacht. De chlorella smaakt licht door en zorgt voor een ongelooflijke interessante combinatie. Nog nagenieten van de smaakexplosie dartelt haar dochter binnen. Een vrolijk en zelfzeker kind. Hoe kan het ook anders, met zo’n straffe mama. Ze vlijt zich naast haar moeder en we zien: in dit huis heerst er liefde.

Tijd om te gaan…

Dankbaar voor de betekenisvolle ontmoetingen en inspirerende creaties denken we al na over ons volgend verhaal. To be continued…