Blog
Bakkerij De Volkslust
26/07
Het 100 jaar oude bakkersgeslacht bij Bio Bakkerij De Trog. Groote Bakkerij De Volkslust 1883-1983
Zoals velen onder jullie reeds weten, komt onze bakker Hendrik Durnez uit een familie van bakkers. Zo ook Peter Rodrigues, 1 van de drie vennoten van de holding kent een 'Groote' geschiedenis in het bakkerswezen. Stap mee in het verhaal van de 100-jarige bakkerij van NV Groote Bakkerij De Volkslust.
Eugène Dierckxsens (overgrootvader van Peter Rodrigues) geboren op 1 februari 1859 werd tevens als zijn vader bakker. In 1883 opende hij een bakkerij op de Bredabaan te Merksem. Destijds bestonden families uit veel kinderen en was brood hét bestanddeel van de dagelijkse voeding. Deze bakkerij werd tot drie maal toe vergroot, en bleek snel alsnog te klein.
In 1903 bouwde hij in de Van Heybeeckstraat een grote- toen moderne bakkerij met aan de overkant stellingen voor wel 30 paarden, met eigen smidse en wagenmakerij. Kolen voor de ovens werden aangevoerd per eigen schip en de bakkerij had zelf een eigen schilder om de karren te beschilderen. De meer dan 50 brooddragers droegen een klassevol uniform. De hoofdactiviteit van de bakkerij bestond namelijk uit het te paard rondbrengen van brood aan huis, alsook het verdelen van brood in vijf winkelpunten. Op zijn hoogtepunt produceerde de bakkerij tot wel 15.000 broden per dag.
Na het overlijden van Eugène, werd de eenmanszaak omgevormd tot NV, beheerd door de weduwe en de vijf kinderen. Elke zoon kreeg een eigen afdeling. (Distributie/ Bloemmolens excelsior/Gebroeders Dierckxsens: steenkool en mazout, ...)
Twee wereldoorlogen, met opeisingen van paarden en auto's, het regelmatig achterwege blijven van bevoorrading van meel, een vliegende bom net naast de bakkerijgebouwen... Het waren bijzonder moeilijke tijden voor de bakkerij.
Na de tweede wereldoorlog werd de bakkerij een laatste keer gemoderniseerd. Zo werden o.a. de paarden vervangen door bestelwagens.
Maar de kosten van thuisbezorging van brood bleken ondraaglijk en er sloegen diepe financïele putten.
Uiteindelijk in 1983, exact 1 eeuw na stichting ging bakkerij de Volkslust, door meerdere economische redenen in faling.
Wat overblijft is een heuse familiegeschiedenis. De familie Dierckxsens is een krachtige familie die nog steeds sterk geconnecteerd blijft.
Met dank aan de heemkundige kring van Merksem voor het fotomateriaal, en dank aan Johan Dierckxsens voor het beheren van een uitgebreide collectie over de bakkerij.
Zowel Johan Dierckxsens die momenteel een warme bakker uitbaat in Ranst, als Peter Rodrigues zijn de zevende generatie in de familie in het bakkerijwezen.